Bomenridders Albrandswaard

Bomen Rijsdijk t.h.v. het park

Langs de Rijsdijk zijn een aantal bomen in opdracht van de gemeente door Cobra boomadviseurs onderzocht op hun levensvatbaarheid en levensverwachting. Dit omdat er diverse gebreken zijn geconstateerd en er voorkomen dient te worden dat bomen plotsklaps omvallen of takken verliezen - dit kan schade en/of ongevallen veroorzaken.

Cobra doet dit onderzoek op verschillende manieren - eerste een globale indruk van de boom met daarbij de maten (hoogte en kroondiameter). Vervolgens worden met een onderzoekshamer en een prikstok gekeken of men de stam kan penetreren en hoeveel weerstand dit geeft met een resistograaf. Weinig weerstand is een aanduiding voor rotte delen, waar gezond weefsel zit is veel meer weerstand.

Daarnaast is er ook met een PICUS-geluidstomograaf gemeten. Hierbij meten sensoren de snelheid van het geluid van een klophamer.  In aangetast hout gaat het geluid langzamer, bij een holte moet het geluid er zelfs omheen. Gespecialiseerde software maakt van de meetgegevens een kleurenbeeld. Aan de hand van al deze bevindingen wordt dan een advies opgesteld.

Hoe e.e.a. in zijn werk gaat kun u zien op dit fimpje van de Gemeente Helmond  http://www.youtube.com/watch?v=y54ao5rHZRM&feature=player_embedded#!

of bij een onderzoek in Duitsland http://www.youtube.com/watch?v=MaWpneKZ4JE

Lopende projecten

Gesprekken lopen positief Er wordt nog gesproken Lijkt verloren zaak